În unele zone din țară, se obișnuiește ca toate oglinzile din casa în care este ținut mortul să fie acoperite cu textile de culoare albă, pentru a împiedica situația în care sufletul persoanei decedate să intre în oglinzi și să rămână captiv. Mai mult, nu este permis să privești în oglindă atât timp cât sicriul este în casă deoarece vei fi următorul care va muri.

Tot un superstițiu este și cel legat de faptul că în casă nu trebuie să fie niciun lacăt încuiat. Se crede că sufletul decedatului va rămâne încuiat, și îl va  împiedica să ajungă la porțile Raiului.

Există și superstiția conform căreia, pentru a nu suferi un deces în familie, nu trebuie să ieși niciodată din biserică înaintea sicriului. De asemenea, femeile decedate nu trebuie îmbrăcate în negru. Dacă acestea vor purta culoarea negru, ele se vor transforma în strigoi și vor bântui casa.

În ceea ce privește îmbrăcămintea persoanei decedate, mortul trebuie să poarte neapărat o pereche de pantofi noi. În schimb, cei care participă la înmormântare, nu prea au voie să poarte încălțăminte nouă.