Evenimente neasteptate precum decesul sunt genul de evenimente prin care fiecare dintre noi trecem la un moment dat in viata si este acea perioada in care trebuie sa dovedim o mare stapanire de sine pentru a ne tine suferinta in frau astfel incat sa putem duce la bun final tot ceea ce presupune o inmormantare.

Iata care este procedura legala cand decesul a survenit la spital si care sunt pasii de parcurs. Exista cinci pasi pe care trebuie sa ii urmati daca va confruntati cu o astfel de situatie:

 1. Constatarea decesului si consemnarea acestuia in Foaia de Observatie (FO) – se va constata decesul de catre un medic specialist, primar sau de garda. Decesul va fi consemnat in foaia de observatie (FO) mentionand data si ora la care s-a produs, cu semnatura si parafa medicului. In cel mult doua ore de la constatarea decesului, spitalul are obligatia legala de a anunta telefonic familia.

 

 1. Intocmirea Certificatului Medical Constatator al Decesului (CMCD) – completat obligatoriu de un medic primar/specialist, de pe sectia unde a fost internat pacientul. Intocmirea certificatului poate fi realizata numai dupa 24 ore de la declararea decesului de catre cadrul medical si se va elibera cu un act de identitate al celui care a trecut in nefiinta. CMCD este necesar pentru a obtine Certificatului de Deces de la Oficiul de Stare Civila.

 

 1. Completarea Biletul de iesire din spital care contine detaliile referitoare la deces – se va intocmi biletul de iesire din spital, o formalitate obligatorie, care va contine detaliile referitoare la cauzele care au produs pierderea persoanei.

 

 1. Obtinerea Certificatului de Deces si a Adeverintei de inhumare sau de incinerare – acesta se elibereaza de Starea Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP), sau dupa caz, de Primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs decesul.

Declararea decesului se realizeaza astfel: in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei, daca a fost produs decesul din cauze naturale; in termen de 48 de ore daca decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau unui act de violenta, precum si in cazul descoperirii unui cadavru; in termen de 24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat in primele 15 zile de viata.

Actele necesare pentru eliberarea Certificatului de Deces, in caz de moarte naturala, sunt:

 • certificatul medical constatator al decesului;
 • certificatul de nastere si de casatorie, dupa caz;
 • actul de identitate al persoanei decedate (ce va fi retinut de catre Ofiterul de Stare Civila); copie dupa actul de identitate al persoanei care declara decesul;

Odata cu eliberarea Certificatului de Deces, ofiterul de stare civila elibereaza si adeverinta de inhumare sau de incinerare, intr-un singur exemplar.

 

 1. Obtinerea Ajutorului de Decesajutorul de deces este un ajutor material acordat solicitantilor, la cerere, din bugetul asigurarilor sociale de stat. Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale. Persoanele care pot beneficia de ajutor sunt: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau oricare alta persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile de deces. Cererea pentru acordarea ajutorului se depune, dupa caz, la casa teritoriala de pensii sau la angajatorul asiguratului decedat.

 

2 Comentarii

 1. Leonte Elena

  Ma bucur ca mai sunt blog-uri ce ne explica procedurile legale ce trebuie sa le avem in seamă! Chiar daca am mai trecut printr’un deces, in astfel de conditii memoria iti joaca feste

  Răspuns
 2. Valentin

  foarte folositor articolul, sper sa nu fie nevoie sa aplic informatiile dar mai bine sa fiu informat.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADRESA:

D, Bulevardul Uverturii 126, București 060274

TELEFON:
SOCIALIZARE:
GOOGLE+ LOCAL:

reviews rainbow dorobantu

Importanta imbalsamarii decedatului

Imbalsamarea reprezinta un proces care a fost...

Ce este moartea din punct de vedere religios

Conform Bisericii moartea reprezinta un fenomen...

Ajutorul de inmormantare majorat 2018

Ajutorul de inmormantare majorat din nou in anul...

Cat de importanta e slujba de inmormatare la romani

Moartea unuia dintre crestini este, fireste,...

Sărbători pline de lumină!

Sărbătorile nu vin întotdeauna cu o atmosferă...

Copyright 2012 - 2016 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate

Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802

Termeni si conditii

Metode de plată în magazin:
metode de plata rainbow dorobantu