Imbalsamarea reprezinta un proces care a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru conservarea cadavrelor. Chiar daca pare un lucru greu de crezut, atunci cand imbalsamarea se face respectand niste reguli stricte, corpul poate fi pastrat mai bine de 2 ani. Acest lucru depinde foarte mult de tehnica de imbalsamare, de cantitatea de formol introdusa si de momentul de dupa deces. La o temperatura negativa, un corp imbalsamat corespunzator poate sta 2 ani sau chiar mai mult. Imbalsamarea se face la cel puțin 24 de ore de la momentul decesului.

Imbalsamarea este, de asemenea, un serviciu funerar foarte important deoarece este cel care ofera familiei indoliate posibilitatea de a fi cat mai mult timp langa acea persoana draga pierduta. Scopul acestei proceduri este aceea de a opri procesul de descompunere, care desi nu este complet, va fi incetinit considerabil, in vederea pastrarii unui aspect natural si viu al corpului persoanei decedate pana in momentul inmormantarii. Totodata, cu ajutorul acestei procedure se va preveni si aparitia eventualelor infectii care se pot raspandi la cei prezenti la ceremonie.

Imbalsamarea este o procedura ce intra in serviciile pe care le ofera firmele de pompe funebre. Imbalsamarea este efectuata de catre o persoana specializata in domeniul imbalsamarii, procedura ce se efectueaza doar in urma emiterii certificatului constatator de deces, fiind unul dintre acele servicii funerare ce sunt obligatorii prin lege. Obligativitatea vine din faptul ca lipsa realizarii imbalsamarii duce la neputinta efectuarii transportuuil funerar, astfel incat nu se va putea depune decedatul la capela sau biserica si nici nu se va putea incinera, daca este cazul. , in urma procedurii de imbalsamare, ulterior, se va emite certificatul de imbalsamare.

 

Referitor la procedura de imbalsamare, normele stabilesc ca este obligatorie in urmatoarele cazuri:

  • cand familia decide sa expuna decedatul in locuri publice, inclusiv la capela, cu sicriul deschis;
  • cand decedatul este transportat intr-o alta localitate decat cea in care s-a produs decesul, la o distanța mai mare de 30 de kilometri;
  • in situația in care cauza medicala a decesului impune imbalsamarea ca masura de profilaxie si reducere a riscului biologic;
  • la cererea scrisa a familiei.

Totodata, se interzice efectuarea procedurii de imbalsamare in urmatoarele situații:

  • inainte de eliberarea certificatului medical de constatare a decesului, cu excepția autopsiilor prosecturale;
  • anterior cercetarii judiciare, in cazurile in care, prin lege, se dispune cercetarea organelor de justiție si efectuarea autopsiei medico-legale;
  • in cazul bolilor infecțioase grave, cu agenți biologici inalt patogeni, conform avizului direcției de sanatate publica județene.

 

Referitor la produsele chimice folosite in imbalsamare/tanatopraxie, normele prevad ca acestea vor fi pastrate in condițiile specificate in fisa de securitate si vor fi inscrise intr-un registru special de intrare–iesire. Firma de servicii funerare trebuie sa aiba obligatoriu in dotare spații corespunzatoare, destinate procedurii de imbalsamare.

Imbalsamarea, in realitate, nu face altceva decat sa amane procesul de descompunere deoarece intr-un final, conform Bibliei, ne vom transforma in tarana, de acolo de unde ne tragem. Insa, inainte de acest moment, exista perioada dintre momentul decesului si fnmormantare in care trupul trebuie conservat, in special daca membrii familiei sau prietenii persoanei trecute in nefiinta vin de la o distanta mai mare si doresc sa vada corpul neinsufletit. Acest lucru este valabil si daca in discutie intra repatrierea care este un proces de durata, cand fara dar si poate trupul persoanei decedate trebuie imbalsamat.

 

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?