La toate popoarele multe ritualuri și procesiuni se organizează cu precădere atunci când o persoană s-a stins din viață. Aceste au scopul de a aduce un ultim omagiu celui care pleacă și sunt organizate în memoria sa.

Pomana mortului cunoscută și sub denumirea de pomenire după înmormântare este o masă organizată la care ia parte familia, rudele, prietenii și cunoscuții celui stins din viață.

Ospățul sau pomana mortului se organizează la casa mortului după ce a avut loc înmormântarea.

 

Cum se desfășoară pomana mortului?

Înainte ca persoanele participante la ceremonia funerară să se așeze la  masă pentru a lua cina mortului, se binecuvintează atât mâncarea cât și băutura de către preotul care a susținut înmormântarea. După acest ritual religios toți cei prezenți la masă mănâncă în memoria celui decedat și pentru pomenirea numelui și sufetului său.

Cei apropiați nu uită de cel mort după înmormântare, iar prin organizarea mesei de pomană a mortului ei dau dovadă de acest lucru.

pomana mortului bucurestiBucatele reprezentative românești ce sunt prezente pe masă la pomana mortului sunt: coliva, colacii, pâinea și vinul.

În timpul mesei de pomenire toți cei prezenți servesc 2-3 feluri de mâncare, dar și băutură. Toți participanții la ospățul de pomană a mortului știu că mănâncă în memoria celui decedat și nu asociază acest ospăț cu o masă de veselie.

La finalul cinei de pomenire, toți cei prezenți primesc din partea familiei îndoliate colaci și lumânări pentru sufletul celui decedat.

În cultul românesc pomana mortului cuprinde mai multe ritualuri care se organizează treptat și după ziua de inmormântare. Pomana mortului se mai organizează la 3 zile după înmormântare, la 9 zile și la 40 de zile urmată de alte cine de pomenire ce au loc la 3, 6, 9 luni și la un an după înmormântare. Această tradiție este ținută și astăzi de majoritatea creștinilor în cinstea celui mort, ca o reamintirea a persoanei dragi plecată din lumea celor vii.

Pomana mortului poate să fie reprezentată nu doar prin mâncare dar și prin intermediul altor lucruri nealimentare precum: haine, servicii caritabile toate oferite ca dar pentru sufletul mortului. Pomana mortului este un dar ce semnifică bogăție, este un sacrificiu simbolizat de marea trecere a unei persoane în neființă.

În multe zone ale țării, cu ocazia cinei de pomenire se oferă daruri la persoanele nevoiașe și famililor sărace în cinstea sufletului celui decedat.

Pomana mortului se practică și la alte popoare de alte religii, acest obicei era organizat ca ritual funerar și în trecut. Pomana mortului la vechii greci se realiza prin oferirea unor turte din miere, cu ocazia acestui ritual indienii ofereau daruri, iar romanii organizau ospețe funerare la care participau toți membrii familiei.

În cultura românească toate obiceiurile funerare și pomenile sunt făcute înainte, în timpul și după înmormântare.

Toate aceste obiceiuri sunt făcute de către cei rămași în viață pentru a ajuta prin rugăciuni sufletul celui care pleacă în veșnicie.

Serviciile funerare București Funerare Rainbow Dorobantu oferă servicii profesionale și vine în ajutorul famililor îndoliate. Echipa noastra de pompe funebre din București te sprijină la greu și te ajută să organizezi un serviciu de înmormântare complet, având grijă de cel mai mic detaliu.

Suntem alături de voi în cele mai sumbre momente și vă oferim servicii funerare complete, aranjamente florare și servicii de transport profesionale.

 

2 Comentarii

 1. Lupu Oana-Georgiana

  Un serviciu funerar foarte bine organizat cu tot ce trebuie.Foarte promt și rapid și de foarte buna calitate.Un gest foarte frumos ca oferă și cadouri persoanelor sărace și nevoiașe.

  Răspuns
 2. bogdan sebastian

  Un site si un blog foarte bine pus la punct.
  Descrierea serviciilor cat si ce trebuie facut este un lucru important.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADRESA:

D, Bulevardul Uverturii 126, București 060274

TELEFON:
SOCIALIZARE:
GOOGLE+ LOCAL:

reviews rainbow dorobantu

Importanta imbalsamarii decedatului

Imbalsamarea reprezinta un proces care a fost...

Ce este moartea din punct de vedere religios

Conform Bisericii moartea reprezinta un fenomen...

Ajutorul de inmormantare majorat 2018

Ajutorul de inmormantare majorat din nou in anul...

Cat de importanta e slujba de inmormatare la romani

Moartea unuia dintre crestini este, fireste,...

Sărbători pline de lumină!

Sărbătorile nu vin întotdeauna cu o atmosferă...

Copyright 2012 - 2016 Funerare Rainbow Dorobantu Toate drepturile rezervate

Dorobantu Funerare Rainbow este marca inregistrata conform OSIM certificat nr. 136802

Termeni si conditii

Metode de plată în magazin:
metode de plata rainbow dorobantu