Subiectul vietii de dupa moarte a ajuns dintr-o data unul dintre cele mai larg raspandite mai ales in ultimii ani cand s-au publicat mai multe carti care spun ca istorisesc experiente de „dupa moarte”, iar oameni de stiinta si medici de renume, au scris carti sau au fost de acord ca acestea sa fie scrise.

Din nefericire, unii crestini ortodoxi, care se afla de asemenea sub influenta ideilor materialiste moderne (asa cum sunt infiltrate prin intermediul protestantismului si catolicismului), au inceput sa aiba idei destul de vagi si nedefinite despre viata de dincolo. Crestinismul ortodox are o invatatura clara referitor la ceea ce se intampla cu sufletul dupa moarte, incepand chiar din acea clipa, dispunand de o literatura foarte bogata care sa faca posibila intelegerea noilor experiente ale vietii dupa moarte. Aceasta invatatura este cuprinsa in Sfanta Scriptura (interpretata in intregul context al invataturii crestine) si in scrierile Sfintilor Parinti si (mai ales despre experientele obisnuite ale sufletului dupa moarte).

Primul lucru care i se intampla unei persoane care a murit, potrivit acestor istorisiri, este acela ca omul paraseste trupul, fara a-si pierde cunostinta. Uneori exista dovada materiala ca o persoana este de fapt in afara trupului in vremea aceasta, cand oamenii sunt in stare sa istoriseasca convorbiri sau sa dea amanunte precise ale intamplarilor care au avut loc chiar si in apropierea lor. Cu intelegerea pe care o avem noi asupra cuvantului moarte este greu de explicat ideea vreunui fel de pieire sau incetare a vietii.

Intr-adevar, in traditia greaca veche, exista o credinta raspandita a sufletului natural nemuritor si a trupului natural efemer. Asta inseamna ca mai multi filozofi din antichitate considerau ca trupul omului este nenascut si ca apartinuse mai inainte lumii impersonale a ideii insa cand s-a mutat din aceasta lume prospera, Dumnezeu a pedepsit-o si a inchis-o in trup, inchisoarea si mormantul sufletului din acel moment. Astfel, potrivit acestei pareri, mantuirea sufletului consista in evadarea din aceasta inchisoare si reintoarcerea in lumea nenascuta a ideilor din care a cazut, astfel incat sa se intoarca la prosperitatea lumii ideale.

Invatatura crestina despre trup si om

Invatatura crestina despre trup si om in general difera de teoriile metafizice. Crearea omului este discutata in primele carti ale Sfintei Scripturi. Se spune ca omul a fost creat de Dumnezeu pentru a imparati peste intreaga creatie. Asadar, trupul nu este inchisoarea sufletului ci a fost creat impreuna cu acesta intr-un mod pozitiv de catre Dumnezeu. Atat trupul cat si sufletul trebuie sa aiba un curs comun catre Dumnezeu.In ciuda despartirii de suflet, unitatea omului ramane intacta, persoana, fiinta, ramane. Daca cineva reuseste prin harul lui Dumnezeu sa echilibreze relatia dintre trup si suflet, atunci trupul sau devine sfinte moaste. In Biserica Ortodoxa avem numeroase sfinte moaste, si anume trupuri care au ramas neatinse de stricaciune, ce emana buna mireasma si savarsesc minuni. Asta inseamna ca aceste trupuri, fara sa suporte niciun proces chimic, fara sa se afle in anumite conditii climatice s-au pastrat nestricate, semn ca harul lui Dumnezeu este in ele.

Invatatura crestina este aceea ca trupurile vor invia prin puterea lui Dumnezeu, ca sufletele vor intra in trupurile lor iar oamenii vor trai vesnic cu trupul si sufletul in uniune. Bineinteles, trupurile vor fi diferite de cele de astazi, vor fi nemuritoare si nu vor cunoaste stricaciune sau boli, vor avea o forma mai buna decat cea din Rai, de dupa creare. Astfel in traditia crestina, trupul devine un templu al Sfantului Duh. Biserica Ortodoxa nu considera ca sufletul apartinea lumii eterne si ca trupul este inchisoarea sufletului. Dumnezeu a creat sufletul si trupul simultan si astfel a fost creat omul.

Dupa moartea omului, adica, exodul sufletului din trup, fiinta si persoana sunt pastrate, iar la invierea trupurilor, fiecare suflet se va intoarce la trup sau. Acest lucru este de necrezut pentru filozofia antica.

Pentru pachete funerare completee click aici.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?