Ajutor de deces sau ajutor de inmormantare reprezinta unul dintre cele 5 tipuri de ajutoare sociale acordate de stat (venitul minim garantat, alocatia, ajutorul de incalzire, indemnizatia sociala pentru pensionari si ajutorul de deces).

Ajutoarele sociale sub forma venitului minim garantat se acorda persoanelor singure sau familiilor care au venituri foarte mici. Nici pensionarii nu fac exceptie de la anumite masuri de imbunatatire a nivelului de trai: acestia au dreptul la o indemnizatie sociala care le asigura suplimentarea pensiei pana la un anumit nivel minim. Anumite persoane au dreptul la un ajutor de deces din care sa acopere macar o parte dintre cheltuielile pricinuite de inmormantare, ajuor care a fost majorat la inceputul anului acesta.

            Ajutorul de inmormantare se acorda de catre Casa de Pensii, doar in cazul in care persoana decedata era pensionara sau salariata. De asemenea, persoana care va suporta cheltuielile de inmormantare va putea beneficia de ajutorul de deces, indiferent ca este vorba despre sot, copil, parinte, tutore sau orice persoana care poate dovedi prin acte ca s-a ocupat de persoana decedata.

Desi cele doua notiuni ajutor de inmormantare si ajutor de deces fac referire la acelasi eveniment, ele se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Astfel, ajutorul de inmormantare decurge dintr-o clauza a contractului individual de munca, unde este mentionatasi valoarea acestui ajutor, pentru situatia in care un angajat are un deces in familie.

Ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din surse proprii, respectand prevederile contractului de munca. Ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat. Cuantumul ajutorului de deces este o suma fixa, care se stabileste anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut folosit in cazul fundamentarii bugetului asigurarilor sociale de stat. Ajutorul de deces cuvenit pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului reprezinta jumatate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit pentru decesul asiguratului sau al pensionarului.

Potrivit legii, in cazul in care angajatorul işi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: fuziune, dizolvare, divizare, reorganizare judiciara, lichidare, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, ajutorul de deces cuvenit şi neachitat, se va achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii.

In anul 2018, conform Legii nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale, valoarea acestui ajutor, pentru decesul asiguratilor a fost de 4.162 de lei, iar pentru decesul unui membru de familie 2.081 de lei. Aceste sume se vor pastra in si 2019 pana in momentul in care legea va fi aprobata in Parlament, de catre presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial..

Plata ajutorului de deces este facuta de catre casa teritoriala de pensii, indiferent daca persoana decedata era angajata sau era la pensie. Acest ajutor banesc se achita unui singur platitor de asigurari sociale, dupa efectuarea platii fiind inscriptionata pe  versoul certificatului de deces mentiunea „ACHITAT „ datat, semnat si stampilat.

Funerare Rainbow Dorobantu este la dispozitia dumneavoastra pentru servicii funerare complete.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?